Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
29 Ianuarie 2018 | 16:04
Sfaturi utile: Cum protejăm copiii de frig
Frigul iernii nu trebuie sa fie un obstacol în a ieşi la aer şi joc în zăpadă cu copiii atât timp cât îi veţi îmbrăca în hăinuţe călduroase. Mai multe sfaturi utile despre cum protejăm copii de frig, cum alegem hainele potrivite pentru cei mici, dar şi încălţămintea, aflăm în reportajul realizat în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa”, de la postul public de televiziune, Moldova 1.
Atunci când ai un copil cu pielea sensibilă, alegerea hăinuțelor poate fi o adevărată provocare. Orice textură sintetică sau aspră ar putea produce instant înroșirea pielii micuțului. Recomandarea este să alegi întotdeauna hăinuțe din bumbac. Această textură este hipoalergenică și nu irită pielea. Alege, la fel, detergenți hipoalergenici pentru a evita potențialele alergii.

Chiar și în sezonul rece, plimbarea în aer liber trebuie să facă parte din programul zilnic al copilului. Atât timp cât nu bate vântul, nu ninge sau nu plouă abundent, poți ieși cu el la plimbare având grijă să-l protejezi de frig, acoperind în special extremitățile. La fel, este important să îmbrăcați o canadiană cu glugă, căciulă și fular, așa încât capul și fața să fie bine acoperite. Peste 50 la sută din căldura corpului se pierde la nivelul capului. Îmbrăcămintea trebuie să fie de o foarte bună calitate, așa încât să nu permită trecerea apei.

Îmbracă-l în straturi, deoarece două sau trei straturi subțiri păstrează căldura mai bine decât un start gros, pentru că aerul cald este prins între straturi. Alege hăinuțe călduroase pentru primul strat. Pune-i o maletă din fibră naturală, cu mâneci lungi dedesubt. Pe sub pantaloni, blugi, poți să îi dai lenjerie lungă, deres, iar la nevoie - pantaloni de pijama. Hainele de interior formează al doilea start. Și ele au un rol destul de important în păstrarea căldurii.
Alege bluzițe pe gât, sau cu guler pe nasturi, alege bluzițe strâmte, pe talie. Pantalonii drepți sunt mai potriviți decât ceilalți. Când cumperi pantaloni de iarnă, ai grijă să fie destul de mari încât să încapă peste ștrampi. Alege materiale naturale și pufoase. Șosetele trebuie să fie groase, iar încălțămintea să fie neapărat de mărimea potrivită.

Al treilea strat este cel de plimbare. Scurta de iarnă este piesa principală. Este important să aibă glugă, pentru a acoperi capul, guler și manșete din blăniță sau flanelă, să fie destul de lungă pentru a acoperi șezutul, să aibă curea sau elastic în talie pentru a fi strânsă pe corp.

Cum alegem încălțămintea pentru copii?

Când încă nu merge în picioare, bebelușul are nevoie doar de câteva perechi de șosete sau botoșei pentru a-i proteja picioarele de frig. În momentul în care copilul tău face primii pași siguri, este gata și pentru prima pereche de pantofiori. Pantofii sunt necesari și chiar indicați cu condiția să fie confortabili și siguri. Pentru a face alegerea corectă, mergeți la cumpărături în a doua parte a zilei. Spre seară piciorușul copilului, ca și piciorul adultului, de altfel, este puțin mai mare decât dimineața. Alege un pantof cu partea superioară dintr-un material ușor sau piele foarte moale. Analizează cu atenție talpa pantofului. Ea trebuie să fie flexibilă și trebuie să se îndoaie atunci când copilul pășește și să aibă linii anti-alunecare.

Mai multe detalii despre cum îți poți proteja copilul de gerul de afară, vezi AICI.  
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam