Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
17 Martie 2018 | 09:05
Somnul bun înseamnă sănătate şi fericire
Somnul este indispensabil vieţii, la fel ca apa şi mâncarea, de aceea, în ultimii 25 de ani, oamenii de ştiinţă i-au acordat o atenţie deosebită şi au descoperit multe lucruri importante.
În luna ianuarie 2017, a fost făcut public un studiu potrivit căruia somnul insuficient expune corpul la îmbolnăviri prin slăbirea sistemului imunitar. Șapte sau mai multe ore de odihnă sunt recomandate pentru sănătate

Potrivit profesorului de neurologie, dr. Phyllis C. Zee, nou-născuţii  trebuie să doarmă în jur de 15 ore, copii în funcţie de vârstă trebuie să doarmă în medie 10-12 ore, iar 7-8 ore de somn pentru adulţi sunt suficiente.

Trăim în epoca de aur a științei somnului — care ne dezvăluie toate modurile în care somnul și visele joacă un rol vital cu privire la deciziile pe care le luăm, la inteligența emoțională, funcțiile cognitive, productivitate și creativitate. Ştiința a demonstrat că somnul este esențial pentru a ne spori performanțele. Este limpede, că dacă vrem cu adevărat să avem o viață împlinită, trebuie să începem cu somnul.

La inițiativa Asociației Mondiale a Medicinii Somnului, a fost desemnată ziua mondială a somnului, cu scopul de a atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra oamenilor, cât și asupra societății.

Ziua mondială a somnului este marcată, anual, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, ceea ce în 2018 înseamnă 16 martie.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam