Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
07 Iunie 2018 | 15:21
Spitalul Clinic Republican va aplica o metodă nouă în tratamentul infecţiilor
La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” va fi aplicată nouă metodă de vindecare a bolnavilor gravi, cu patologii cauzate de tulpini microbiene multidrog rezistente. Este vorba despre fagoterapie – terapia cu bacteriofagi. Metoda a fost prezentată în cadrul unei conferinţe cu participarea microbiologului Universităţii din Hannover, Germania, Evghenii Rubalskii.
Potrivit șeful Spitalului Clinic Republican , Anatol Ciubotaru, fagoterapia este acea metodă care ar ajuta la tratarea pacienților, în special, a celor septici, întrucât în lumea contemporană rezistența la antibiotice a crescut considerabil.
 
Microbiologul Evghenii Rubalskii a precizat că bacteriofagii sunt inofensivi atât pentru oameni, cât și pentru animale. Pentru pregătirea bacteriofagilor este nevoie de câteva zile, pe când pentru a elabora un nou antibiotic – de câteva decenii.
 
„medicii din spitale sunt interesați de a avea o alternativă în tratamentul bolnavilor gravi cum ar fi bacteriofagii, din cauza rezistenței microorganismelor la antibiotice. Fagoterapia este o metodă veche, dar studiată puțin. Abia acum aceasta a început din nou să fie implimentată pe larg în Georgia, Polonia, Rusia. În IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” există personal calificat, laborator microbiologic performant pentru a putea utiliza fagoterapia și în Moldova. Deocamdată însă, doctorii de aici trebuie să fie inițiați în acest domeniu. De aceea conferințele, atelierele de lucru, schimbul de experiență la tema dată vor continua”, a menționat Marcela Chilianu, șefa Serviciului epidemiologic al instituției.
Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam