Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
20 Aprilie 2017 | 18:46
Starea de bine depinde de felul în care gândeşti, medic Liliana Groppa
Starea de bine depinde de felul în care gândeşti, susţine Liliana Groppa, protagonista rubricii „Confidenţe” din cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la televiziunea publică Moldova 1. Doctor habilitat în medicină şi profesor universitar, Liliana Groppa a vorbit despre medicină, activitatea profesională, familie şi hobby.
Pe lângă vocația de medic, Liliana Groppa mai este și soție, mamă grijulie și bunică dornică de a-și strânge în brațe nepoții. Medicul reușește să facă față provocărilor din viața, se mândrește cu fiul care a studiat medicina în Germania. Totuși, Liliana Groppa recunoaște că o macină dorul de copii și nepoți. Ea nu își pierde speranța că fiul împreună cu familia sa vor reveni acasă.

Soțul Lilianei este renumit medic neurolog. Cu el împărtășește aceleași interese de o viață întreagă. Cel mai important în tratarea pacienților, în opinia doctoriței,  este starea lor sufletească.

„Pacienții suferă,  sunt oameni mai nefericiți decât noi și trebuie să-i ajutăm cu ce putem, cu un cuvânt, nemaivorbind de tratamente și diagnostic. Noi, medicii trebuie să-i încurajăm, pentru că sistemul nervos are o importanță majoră. Un om optimist obține rezultate bune în urma tratamentului. Medicamentele ajută la vindecare în proporție de 30-40%, restul depinde de predispunerea ereditară, starea sufletească a pacientului, încrederea lui, de simbioza dintre medic și pacient”, consideră, Liliana Groppa.

Timpul liber Liliana Groppa și-l petrece în grădină, îngrijând și admirând trandafirii, ascultă muzică și citește cărți. Fericirea în percepția medicului-savant este atunci când toți oamenii sunt sănătoși.
 
Postat de: Reporter Stagiar
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam