Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
25 Februarie 2015 | 16:08
Studiu: Două treimi dintre fumători mor din cauza acestui viciu
Studii anterioare sugerau că aproximativ jumătate dintre fumători decedează din cauza unei boli asociate cu fumatul, dar cercetări mai recente arată că lucrurile sunt chiar mai înfricoşătoare: două treimi dintre fumători mor din cauza acestui obicei, iar fumatul le scurtează viaţa, în medie, cu zece ani.
Potrivit descopera.ro, cel mai recent studiu în domeniu, realizat în Australia şi publicat în jurnalul BMC Medicine, a inclus circa 200.000 de persoane şi a arătat că fumătorii prezintă un risc de deces de trei ori mai mare comparativ cu cei care nu au fumat niciodată.

Fumatul a doar zece ţigări pe zi dublează riscul de moarte, iar fumatul a 20 de ţigări zilnic măreşte riscul de cinci ori.

Până de curând se credea că aproximativ jumătate dintre fumători mor din cauza unei maladii asociate cu fumatul, dar cercetători mai noi, realizate în Marea Britanie şi SUA, au evidenţiat o proporţie mult mai mare – până la 67%. Studiul australian a confirmat aceste rezultate, cu ajutorul unui eşantion amplu, de circa 200.000 de persoane de peste 45 de ani, care au fost urmărite timp de patru ani.

Vestea bună, spun cercetătorii, este că renunţarea la fumat aduce beneficii clare şi durabile în planul sănătăţii. În cazul celor care se lasă de fumat până la vârsta de 45 de ani,  creşterea riscului de deces este anihilată aproape complet.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam