Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
27 Iulie 2014 | 15:12
Studiu: Persoanele care lucrează în schimburi sunt predispuse să facă diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 este mai frecvent la persoanele care lucrează în schimburi, susţine un studiu internaţional de mare amploare, preluat de BBC.
Rezultatele sale, publicate în revista Occupational and Environmental Medicine, au indicat că bărbații și cei care lucrează în ture sunt mai predispuși la această formă de diabet.

Se crede că întreruperea ceasului biologic afectează creșterea în greutate, hormonii și somnul - ceea ce ar putea face să crească riscul de diabet 2.

Boala poate duce la orbire, poate face să crească riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral, poate afecta nervii și vasele de sânge - sporind în mod semnificativ riscul ca un picior să fie amputat.

Studiile efectuate în condiții de laborator au demonstrat că a-i face pe oameni să doarmă la momentul nepotrivit din zi duce la apariția unor etape timpurii ale diabetului de tip 2, în termen de câteva săptămâni. Noul studiu, care a analizat datele referitoare la 226.652 de persoane, a întărit legătura dintre întreruperea ceasului biologic și apariția diabetului zaharat de tip 2.

Cercetarea, realizată de oamenii de știință de la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie din China, a arătat că persoanele care lucrează în schimburi sunt cu 9% mai predispuse să facă diabet de tip 2, iar bărbații cu 35% mai predispuși.

De asemenea, pentru cei care schimbă turele de zi cu turele de noapte, riscul crește cu 42%, informează Agerpres.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam