Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
01 Noiembrie 2016 | 14:46
Top cinci alimente recomandate în post
Postul Crăciunului se va sfârşi pe data de 7 ianuarie. Dacă v-aţi hotărât să postiţi, citiţi mai jos care sunt top cinci alimente recomandate în post, pentru ca organismul să primească necesarul de elemente nutritive.
1. Oleaginoasele. Acestea au cel mai mare conținut de antioxidanți și dețin importante resurse de fibre și vitamina E, ajutând la scăderea colesterolului, reglarea glicemiei și păstrarea senzației de sațietate pentru o perioadă mai mare de timp. Datorită conținutului de fier, zinc și magneziu, oleaginoasele previn anemia, protejează sistemul imunitar și întârzie procesul bolilor neurologice degenerative.
 
2.  Cerealele și semințele. Cerealele sunt esențiale în perioada postului, pentru că sunt surse extraordinare de carbohidrați, care ajută la scăderea colesterolului, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge, responsabile de apariția infarctului și accidentului cerebral vascular. Fibrele din cereale sunt un remediu excelent împotriva constipației sau a digestiei leneșe și oferă nutrienți esențiali pentru menținerea unui sistem nervos sănătos, iar semințele completează perfect acest regim alimentar, grație conținutului mare de vitamina E. Acestea ajută la detoxifierea organismului, se digeră ușor, conțin o cantitate importantă de proteine și sunt recomandate în tratamentul insomniilor.
 
3. Leguminoasele precum mazărea, fasolea boabe, lintea și năutul sunt indicate în această perioadă pentru surse importante de vitamine, proteine, minerale și fibre, care nu trebuie să lipsească sub nici o formă din regimul alimentar. Acestea sunt valoroase prin conținutul bogat în fibre, oferă senzația de sațietate pe termen lung și mențin glicemia în limite normale.
 
4. Verdețurile. Nici legumele cu frunze verzi nu ar trebui să lipsească din regimul alimentar, pentru că sunt o sursă extraordinară de antioxidanți, care previn instalarea problemelor de vedere și țin la distanță diabetul de tip 2.
 
5. Ciupercile. Sunt proteine vegetale valoroase. Acestea pot substitui carnea și au avantajul de a fi mult mai ușor de digerat. Gustoase și sățioase, ciupercile oferă organismului vitamine și minerale, ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor, previn epuizarea fizică și intelectuală.
Postat de: Reporter Stagiar
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam