Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
01 Decembrie 2017 | 13:36
Tot mai multe persoane tinere, afectate de HIV
În Republica Moldova infecţia HIV afectează tot mai multe persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă. Potrivit medicilor, majoritatea cazurilor sunt depistate în timpul sarcinii. Cel mai des aceste persoane suferă de tuberculoză şi hepatite virale, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit datelor statistice doar jumătate dintre persoanele care sunt infectate cu HIV își cunosc statul și numai o treime primesc tratament medical. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, susţine că programele de prevenire și tratament sunt suficiente, problema constă în ignoranța ce vine din partea purtătorilor de HIV. Stela Grigoraș a specificat că în fiecare an sunt înregistrate circa 800 de cazuri noi.
 
Astăzi este accesibilă testarea sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor infectați cu HIV. Persoanele purtătoare de HIV pot solicita consiliere anonimă pre-testare și post-testare. Reprezentantul comunității persoanelor care trăiesc cu HIV, Ruslan Poverga, a spus că cunoașterea statutului HIV și inițierea tratamentului asigură o viață absolut normală pentru persoanele infectate, membrii familiei și chiar pentru viitorii copii.
 
Coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA, Iurie Climașevschi, începând cu anul 2018, testarea va fi și mai accesibilă.
 
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova locuiesc cu infecția HIV 7900 de persoane. Experții însă spun că numărul acestora este de peste 15 mii de persoane.
 
Menţionăm că astăzi, 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de combatere a HIV/SIDA. 
Postat de: Rodica Mazur
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam