Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
22 Martie 2018 | 10:15
Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă
„Un măr pe zi ţine doctorul departe” , fraza aceasta s-a dovedit a fi adevărată şi în laboratoarele cercetătorilor. Nu numai că merele au puţine calorii şi multe fibre, dar nutriţioniştii şi oamenii de ştiinţă au descoperit că merele previn unele probleme de sănătate.
Merele îmbunătățesc în general funcționarea plămânilor, deoarece conțin antioxidanți. Tot ele ajută la întărirea oaselor. Oamenii care mănâncă multe mere în mod obișnuit au 20% mai puține șanse de declanșare a cancerului.

Unele substanțe din măr, în special cea numită quercetina, se pare că reduce riscul de cancer la plămâni. Unele studii sugerează că riscul de apariție a acestui tip de cancer se reduce la jumătate.
 
Substanțele nutritive antioxidante din sucul de mere ajută la reducerea colesterolului, ajutând astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare. Anumite substanțe din coaja mărului aduc numeroase beneficii organismului, de la întărirea mușchilor, până la păstrarea unei greutății normale.
 
Merele conțin 5 grame de fibre, adică 20% din doza zilnica recomandata. Este un procent mai mare decât la majoritatea cerealelor. Aceste fructe delicioase conțin vitaminele A, B1, B2, C și în plus substanțe nutritive ca magneziu, fosfor, fier și potasiu. Din acest punct de vedere, mărul pare un depozit de substanțe hrănitoare.

Prin urmare, se pare că natura a fost la apogeul creativității sale când a inventat mărul. El are tot: gust bun, aspect minunat si substanțe nutritive dintre cele mai sănătoase.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam