Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
26 Ianuarie 2014 | 22:41
Vaccin-minune contra hipertensiunii arteriale
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială ar putea renunţa la medicamentele zilnice în favoarea unui vaccin care necesită a fi administrat de două ori pe an. Cercetătorii japonezi de la Universitatea Osaka au creat vaccinul care inhibă efectele unui hormon ce declanşează hipertensiunea arterială. Soluţia injectabilă va fi testată pe oameni în următorii doi ani.

Hormonul, numit „angiotensina II”, cauzează contractarea muşchilor din jurul vaselor de sânge, care astfel devin mai înguste şi sporesc presiunea asupra pereţilor vasculari şi, totodată, riscul de infarct şi accident vascular. Noul vaccin stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi care împiedică angiotensina să ajungă la muşchi, notează descopera.ro.

Până acum vaccinul a fost testat cu succec pe șoareci. Medicamentul a scăzut valorile ridicate ale tensiunii arteriale, păstrându-le în condiții normale cel puţin şase luni, înainte de administrarea unei doze noi.

Potrivit unui studiu prezentat de Ministerul Sănătății în aprilie 2013, aproape jumătate din populația adultă a Republicii Moldova suferă de hipertensiune arterială, însă doar 10% dintre bolnavi sunt la evidență medicală. Totodată, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalității în Republica Moldova, precizează e-sanatate.md.

Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam