Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
31 Martie 2017 | 16:23
Verdeţurile de sezon – izvor al sănătăţii
Dacă în sezonul rece aţi consumat o serie de alimente bogate în proteine şi carbohidraţi, acum este momentul să vă alimentaţi cu substanţe care vă vor ajuta să reînviaţi odată cu natura. Verdeţurile de sezon sunt numite, pe bună dreptate, un izvor pentru sănătate. Ce trebuie să consumaţi pentru a nu face astenie, dureri de cap, ameţeala, stări de nervozitate şi anxietate, dar şi ce alimente puteţi combina pentru a scăpa de „viciile moderne”, aflaţi din emisiunea „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune.
Un consum abundent de zarzavaturi vă poate fortifica sănătatea. Pentru aceasta, trebuie să includeți în alimentație salate, sucuri, semințe germeni, vlăstari, bogate în vitamine și minerale.  

Spanacul, bunăoară, conţine cantităţi importante de antioxidanţi, care ajută la reducerea radicalilor liberi din sânge şi previne apariţia inflamaţiilor. Urzica previne anemia și este o sursă importantă de minerale. Aceste zarzavaturi le puteți consuma sub formă de piureuri în combinație cu alte verdețuri de primăvară, cu suc de lămâie. Leurda este un bun vasodilatator, reglează bătăile inimii, tonifică muşchiul inimii, menţine elasticitatea vaselor de sânge şi împiedică formarea cheagurilor de sânge. Loboda, la rândul său, detoxifică organismul, purifică sângele, încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la regenerarea celulară

Verdețurile de primăvară sunt cunoscute ca fiind o sursă bogată de calciu și de magneziu - două minerale cu rol vital în rezistența oaselor și a dinților, care previn osteoporoza, îmbunătățesc activitatea cardio-vasculară și musculară, ajută la controlul greutății corporale prin intervenția în activitatea metabolică corectă, precum și asigură o bună funcționare a creierului, cu rol împotriva depresiei și a oboselii.

Dacă vreți să aveți mai multă energie și să oferiți organismului o bine-meritată pauză, spuneți adio timp de două săptămâni lactatelor și produselor pe bază de proteină animalieră.

Pentru a vă revigora este indicat să eliminați din alimentație, cel puțin pentru o perioadă, cafeaua, alcoolul, zahărul, țigările, prăjiturile, grăsimile și alte alimente de pe lista neagră. Există alternative sănătoase pentru multe dintre „viciile moderne”. Zahărul poate fi înlocuit cu extractul de ștevie, sirop de arțar, miere sau melasa. Cicoarea, ceaiul verde și cel negru vă vor asigura un tonus bun pentru întreaga zi.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam