Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
22 Martie 2017 | 10:30
Zece ingrediente cosmetice dăunătoare
Etichetele de pe produsele cosmetice şi produse de îngrijire corporală sunt un cod greu de descifrat. De regulă industria are o abordare imorală aducând produse toxice pe piaţă şi eliminându-le doar atunci când reclamaţiile vin tot mai dese. Nu aştepta ca produsele tale preferate să nu se mai producă pentru a înceta să le mai foloseşti, verifică acum ingredientele şi află adevărul despre acestea.
Astfel, cele mai dăunătoare ingrediente aflate în produsele cosmetice pe care este bine să le evităm pe cât posibil sunt:

Gudronul - un cunoscut cancerigen interzis în Uniunea Europeană, dar încă utilizat în America de Nord. Acesta este folosit în tratamentele pentru pielea uscată și în șampoanele anti-păduchi și anti-mătreață.

DEA/TEA/MEA - agenți susceptibili a fi cancerigeni. Folosiți ca emulsificatori și agenți spumanți pentru șampoane, geluri de duș și săpunuri.

Formaldehida – cancerigen și iritant, acest compus este găsit în produsele pentru unghii, produsele pentru colorarea părului, adeziv pentru gene false și chiar șampoane. Din fericire, este interzis.

Parfumul este extrem de des întâlnit în produsele cosmetice. Este strâns legat de  durerile de cap, amețeli, astmă și alergii. Evită produsele care conțin parfum, în special dacă pielea ta este sensibilă.

Hidrochinonă. Folosită pentru deschiderea culorii pielii, hidrochinona este interzisă în Marea Britanie. Aceasta a fost evaluată drept una dintre cele mai toxice ingrediente aflate în produsele cosmetice, fiind legată de cancer și toxicitatea productivă.

Plumbul. Cunoscut drept cancerigen, este găsit în ruj și în produsele de colorare a părului, dar niciodată listat, pentru că este un contaminant, nu un ingredient.

Mercur – cancerigen cunoscut care afectează dezvoltarea creierului, a fost găsit în rimel.

Ulei mineral - este un produs petrolier folosit în uleiul pentru copii, creme hidratante. Odată aplicat, el afectează capacitatea pielii de a elibera toxine.

Oxybenzone – ingredient activ găsit în produsele de protecție solară chimică care se acumulează în țesuturile grase și este legat de alegrii, dificultățile hormonale, distrugerile de celule și de țesut.

Extract de placentă – folosit în unele produse pentru piele și păr, dar legat de perturbarea endocrinelor.

Se consideră că un produs este natural sau organic atunci când minim 70% dintre ingredientele sale sunt organice. Cu toate acestea, restul de 30% lasă suficient spațiu pentru substanțele toxice care acționează negativ asupra sănătății noastre. Pentru mai multe detalii legate de ingredientele dăunătoare aflate în cosmetică, vezi emisiunea „Bună Dimineața” de la postul public de televiziune, și nu uita, ai grijă de tine și de sănătatea ta!
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam