Loading
ro ru en
Sănătate
Loading
11 Iulie 2016 | 16:41
Ziua Ciocolatei – marcată în întreaga lume
Din anul 1995, în Franţa, s-a decis ca în ziua 11 iulie să fie marcată Ziua Ciocolatei. Pe acest subiect, echipa emisiunii „Bună Dimineaţa” a realizat un scurt reportaj despre beneficiile acestui produs de desert.
Istoria ciocolatei începe acum 2000 de ani, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Aztecii considerau că ciocolata întărește rezistența și combate oboseala, iar pentru prima dată pe piață, a apărut în anul 1674 în formă de rulouri și prăjituri.

Este cunoscut faptul că ciocolata are o mulțime de beneficii și proprietăți. Bogată în compuși chimici folositori creierului, aceasta poate îmbunătăți abilitățile cognitive prin crearea unor noi forme de memorie. De asemenea, ciocolata este o sursă excelentă de magneziu și crom care au rol important în producția de energie.

Atunci când vrem să fim în formă pentru mai mult timp, se recomandă consumul a câtorva tablete de ciocolată după amiază sau înainte de antrenament. Starea de spirit, la fel, poate fi îmbunătățită cu ajutorul ciocolatei, întrucât acest produs conține compuși chimici care reduc și simptomele depresiei.

Un studiu realizat la Universitatea din California a testat teoria potrivit căreia, ciocolata îmbunătățește metabolismul și anulează caloriile. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă în mod regulat ciocolată, au un indice de masă corporală mai scăzut decât cele care nu o fac. 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam