Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
13 Iulie 2017 | 16:50
Află care sunt regulile de traversare a frontierei de stat dacă pleci peste hotare
Ţi-ai plănuit să petreci vacanţa de vară peste hotarele ţării? Află care sunt regulile de traversare a frontierei de stat şi de ce documente ai nevoie dacă eşti însoţit/ă de un copil minor de la specialista principală a Direcţiei control al trecerii frontierei de stat, Irina Roibu, invitata emisiunii „Bună dimineaţa”, de la postul public de televiziune, Moldova 1.
Vara este perioada în care marea majoritate a moldovenilor își plănuiesc să-și petreacă vacanța peste hotarele țării. În acest context, potrivit Irinei Roibu, pe lângă faptul că în perioada estivală numărul călătorilor crește considerabil la frontiera de stat, este indicat ca cetățenii să fie informați cu privire la regulile de traversare a graniței, pentru a evita surprizele neplăcute ce ar putea, în consecință, să dea peste cap planurile de vacanță.

Verificați valabilitatea pașaportului

Chiar dacă fiecare dintre noi cunoaște această regulă, mulți uită să verifice valabilitatea pașaportului atunci când se pregătesc să călătorească, aceasta fiind, potrivit Irinei Roibu, una dintre cele mai frecvente probleme semnalată la hotare.

Verifică statutul juridic al documentului

În cazul în care ți-ai schimbat numele de familie, o oarecare cifră din pașaport sau statutul juridic, nu uita să accesezi pagina web a Centrului Resurselor Informaționale de Stat „Registru” (www.registru.md), pentru a verifica, neapărat, statutul juridic al documentului în baza căruia doriți să călătoriți.

Călătorești cu copii minori? Află în ce caz ai nevoie de procură din partea celui de-al doilea părinte

„În cazul în care planificați o călătorie peste hotare cu minorii, pentru că aici apar cele mai multe întrebări la trecerea frontierei, dacă este sau nu necesară declarație de la cel de-al doilea părinte. Fiecare părinte trebuie să știe că, în cazul în care este planificată doar o călătorie simplă peste hotare, nu cu trai permanent, nu aveți nevoie de declarația, procura sau consimțământul de la cel de-al doilea părinte”, a declarat specialista principală a Direcției control al trecerii frontierei de stat, Irina Roibu.  

Potrivit ei, se solicită de către autoritatea de frontieră declarația sau acordul celui de-al doilea părinte doar atunci când minorul pleacă să se stabilească cu traiul permanent peste hotare, fapt care este confirmat în pașaportul minorului prin ștampila specială aplicată de către subdiviziunile CRIS Registru.
„Doar în acest caz se solicită procură, în celelalte cazuri este suficient ca minorul să fie însoțit de către un singur părinte, sau de către un însoțitor”, a mai comunicat Irina Roibu.

În cazul în care doriți ca copilul să fie însoțit de către o a treia persoană, potrivit specialistei din cadrul Direcției control al trecerii frontierei de stat, urmează să perfectați declarația la un notar.

„Declarația trebuie autentificată la un notar, fie peste hotarele țării la ambasadele Republicii Moldova, fie la notari oficiali, dar autentificată și după asta legalizată cu apostilă. În acest caz urmează ca persoana indicată în declarație să însoțească minorul. Nu în ultimul rând, în declarație trebuie să fie indicat scopul călătoriei”, a mai menționat specialista principală a Direcției control al trecerii frontierei de stat, Irina Roibu.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam