Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
25 Martie 2014 | 14:07
Ce trebuie să ştii înainte să vizitezi Australia
Continentul cangurilor – Australia, este vestit pentru flora şi fauna sa neobişnuită, aproape din altă lume. Puţini ştiu, însă, că, pe cât de fascinantă ar fi, biosfera australiană este una dintre cele mai periculoase din lume. Vă prezentăm în următorul material un top al celor mai periculoase animale de pe continentul australian.

Locul 10: Păianjenul cu plasa pâlnie sau devoratorul de păsări


Păianjenii din această specie sunt de o nuanță întunecată și, după constituție, seamănă cu arhicunoscutele tarantule. Colții acestor păianjeni, dotați cu glande veninoase, sunt în stare să penetreze pantofii și chiar unghiile oamenilor. Arahnidele sunt larg-răspândite, în special, pe coasta de est a Australiei, în locații precum New South Wales, Sydney, Queensland sau Brisbane. Unele specimene izolate au fost întâlnite și în Adelaide. Speciei îi este caracteristic dimorfismul sexual, femelele fiind mai mari decât masculii cu aproximativ șapte centimetri, asta incluzând și picioarele. Pentru comparație, o femelă este aproximativ cât palma unui bărbat adult. Deși agresiv după comportament, mușcăturile sunt rar întâlnite. În medie, sunt înregistrate 5-6 cazuri de mușcături pe an. Netratată, mușcătura acestui păianjen poate ucide un om în decurs de o oră. Din fericire, antiveninul pentru această specie de arahnide s-a inventat încă în 1980 și de atunci nu s-au mai înregistrat decese din această cauză.

Locul 9: Marele Rechin Alb


Dimensiunile acestui pește excepțional de mare i-au adus o faimă rea și un nume pe măsură - „Moartea albă”. Fiind cel mai mare pește de pradă din lume, cel mai mare specimen capturat de Rechinul Alb poate avea o dimensiune 6,5 metri și poate cântări în jur de trei tone. Aceste animale pot fi întâlnite în număr mare. Chiar dacă întâlnirile oamenilor cu acești rechini pot fi fatale, marele Rechin Alb nu vede în oameni o pradă râvnită din cauza digestiei lor lente, dar și a raportului mușchi-grăsime. Astfel, numărul de decese cauzate de acești pești de pradă este relativ redus.

Locul 8: Şarpele Tigru


Șarpele Tigru este unul dintre numeroasele reptile veninoase de pe continentul australian. Se întâlnește cel mai des pe coasta de sud a continentului, dar și pe insulele învecinate precum Tasmania. Această specie, în general, nu este agresivă și bate în retragere aproape mereu când are șansa, dar cazurile de mușcături sunt des întâlnite și pot ajunge la câteva mii anual din cauza neatenției oamenilor. Șarpele Tigru este cunoscut ca unul dintre cele mai mortale specii de șerpi din lume. Cu toate că antidotul este ușor de obținut, rata mortalității este de aproximativ 45% în cazul mușcăturilor netratate la timp. Această specie este protejată prin lege și orice daună sau rănire poate fi sancționată cu o amendă de până la 4000 de dolari SUA.

Locul 7: Şarpele Maro sau Pseudonaja Textilis


Există mai multe tipuri de șerpi maro, dar familia Pseudonaja este larg răspândită în Australia. Notorie ca una dintre cele mai mortale animale din Australia, Șarpele Maro are un venin care ucide rapid în cazul în care mușcătura rămâne netratată. Cantitatea de venin produsă de aceste reptile depinde de mărimea acestora, dimensiunea lor medie fiind de până la doi metri. Chiar și șerpii tineri din această specie pot omorî un om.

Locul 6: Păianjenul cu spate roşu


Deși mai puțin agresivi ca rudele lor, păianjenii cu plasa pâlnie, păianjenii cu spatele roșu sunt la fel sau poate mai periculoși din cauza victimelor alese. Aceste arahnide, cunoscute ca una dintre cele mai mortale specii din Australia, atacă preponderent copii și bătrâni și poate fi întâlnită pe toată suprafața continentului. Păianjenul cu spate roșu posedă o neurotoxină care induce o durere stridentă. Cu toate acestea, cazurile de deces sunt rar întâlnite. Anual, mii de oameni sunt mușcați, dar numai 20% din victime necesită tratament. Printre alte ciudățenii, păianjenii cu spatele roșu sunt una dintre puținele specii de paianjen care manifestă canibalismul sexual.

Locul 5: Peştele-piatră


Peștele-piatră poate fi fatal pentru oamenii care îl calcă din neatenție, deși, în mod normal, nu îi atacă. Dotat cu 13 țepi veninoși în zona dorsală, peștele-piatră poate fi întâlnit în preajma plajelor din Australia sau Hawaii, Tropicul Capricornului, dar pot fi găsit în Queensland și Marea Barieră de Corali. Cunoscut ca cel mai veninos pește din lume, peștele-piatră își are habitatul pe fundul recifelor, camuflat ca o stâncă. Veninul acestor animale poate provoca șoc, paralizie și moartea țesuturilor, în funcție de severitatea ințepăturii. Netratarea corectă sau în timp util a mușcăturii poate duce chiar și la amputarea membrelor afectate.

Locul 4: Caracatiţa cu inele albastre


Dimenisiunile sale mici, de mărimea unei mingi de golf și coloritul foarte plăcut ochiului, nu trebuie să vă ducă în eroare. Caracatița cu inele albastre este una dintre cele mai periculoase creaturi ale mărilor. Mica moluscă poate fi întâlnită în largul coastei australiene, în Noua Guinee, Indonezia și Filipine. Veninul care îl poate produce o singură caracatiță cu inele albastre este destul pentru a omorî 25 de oameni și nu are antidot. Acesta provoacă paralizia, câteodată, totală a organismului. Singura metodă de a salva o persoană este de a îi face masaj cardiac și respirație gură la gură, până la eliminarea neurotoxinei din organism, pentru asta fiind necesare câteva ore.

Locul 3: Crocodilul de apă sărată


Crocodilul de apă sărată este cel mai mare membru viu al familiei sale și poate ajunge până la șase metri lungime. Poate fi adesea întâlnit și în Thailanda, Vietnam, dar și în Australia de Nord. Reptila este cunoscută pentru faptul că este în stare să doboare și să devoreze animale de talie mare, cum ar fi bivoli de apă adulți, și are obiceiul să atace oamenii. Animalul are un camuflaj excelent, atât în apă, cât și pe uscat. Chiar dacă la prima vedere este neîndemânatic, crocodilul are o viteză uimitoare pe uscat.

Locul 2: Şarpele taipan


Întreaga familie de Elapidae este considerată ca fiind extrem de veninoasă și agresivă. Taipanul nu este o excepție, fiind un șarpe de dimensiuni mari și cu un comportament agresiv. Veninul șarpeului taipan este considerat a fi unul dintre cele mai periculoase din lume, fiind de 50 de ori mai puternic ca cel al unei cobre. Coastele de vest și nord ale Australiei, unde iarna este mai blândă, sunt habitatul acestei specii. De obicei, acest șarpe evită contactul cu oamenii, dar odată ce se simte în pericol, va ataca nemilos în mod repetat.

Locul 1: Meduzele australiene


Denumite și „Viespi de mare” meduzele australiene sunt cele mai veninoase ființe din lume. Aceste meduze sunt întâlnite în apropierea Marei Bariere de Corali. Înțepăturile lor sunt teribil de dureroase și de multe ori fatale, provocând insuficiență renală acută și moarte la scurt timp. Pentru siguranță, purtați întotdeauna o sticlă de oțet în trusa de prim ajutor în cazul unei călătorii în zona habitatului acestor ființe. Oțetul aplicat în decurs de 30 de secunde peste locul afectat de mușcătură vă poate salva viața. Procedura va reduce pagubele provocate de venin, dar trebuie să solicitați asistență medicală de urgență.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam