Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
09 Septembrie 2015 | 10:00
„Natura în Obiectiv”, în vizită în satul Rudi
De fiecare dată, călătoriile echipei emisiunii „Natura în Obiectiv” în satul Rudi îi provoacă să descopere ceva nou. Drumul din defileu parcă e acelaşi, însă peisajul natural de la un anotimp la altul este diferit. De această dată, ghidul echipei a fost Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca.
O regiune de podiș bazată pe defileuri adânci, păduri seculare, poteci și drumuri ce cobor șerpuind în întunericul pădurii, stânci netezite de ploi și vânturi, îmbrăcate în mușchi. Drumul din defileu face mai multe cotituri. La un moment dat este întretăiat de un râuleț, apoi apare un izvor. Ape cristaline murmură mai zgomotos la fiecare coborâre. Pe partea dreaptă se mai văd rămășitele unui pod, iar la câțiva metri niște pietre mari, care oamenii le-ar fi folosit fie de trecere peste râu, fie la o moară de apă.

Un castel de toată frumusețea păzește intrarea pe teritoriul mănăstirii. Pe o terasă mai ridicată se înalță o biserică. Se spune că primele chilii ale călugărilor de la această mănăstire au fost cioplite în stânca din preajmă. În stânci au rămas doar câteva urme lăsate de acele bârne ce au fost înfipte în piatră pentru a ține acoperișul. Pe unii pereți mai rezistă și până astăzi niște tencuieli din vremuri străvechi.

La începutul anilor ’70 ai secolului XVIII, doi frați, Andronache și Teodor Rudea ctitoresc schitul Rudi, cu sprijinul financiar al negustorului Donciul din Movilau (Podolia). Atunci a fost construită o biserică de piatră cu hramul Sfânta Treime, în stil moldovenesc.

Biserica rămasă de la schitul Rudi a fost închisă în 1846, prin decizia autorităților eparhiale și a fost dată sub supraveghere parohiei din satul Rudi de Jos. Dimensiunile generale ale bisericii nu sunt mari: lungimea - 17,70 m, iar lățimea - 12,30 m. Planul bisericii este treflat, având grosimea pereților de aproape un metru. Tinda se află în partea sudică a bisericii. În interior, pronaosul este despărțit de naos printr-un perete susținut de doi stâlpi puternici, având forma rotundă.

Comisiunea monumentelor istorice a avut toate motivele să declare Biserica din Rudi, în 1921, monument istoric, construit în vechiul stil moldovenesc.

În sectorul Rudi al rezervației se găsesc peste o sută de monumente ale naturii.

Mai multe detalii aflați din emisiunea „Natura în Obiectiv”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam