Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
22 Mai 2015 | 09:00
„Natura în Obiectiv” îţi recomandă o zi de weekend la Movila Măgura
Echipa emisiunii „Natura în Obiectiv” de la postul public de televiziune, Moldova 1, vine cu noi idei unde aţi putea să vă petreceţi weekendul în ţară. De această dată, sunteţi invitaţi să admiraţi şi să descoperiţi enigmele Movilei Măgura şi să aflaţi istorioarele localităţii Măgura, cel mai vechi sat din apropierea dealului.
Cu o altitudine de 387,6 metri, Movila Măgurii poate fi văzută de departe. Se presupune că Dealul Măgura era considerat ca loc de însemnătate sacrală încă în antichitate și că până la al doilea război mondial, aici veneau oamenii din împrejurimi, ca să marcheze diverse sărbători religioase.


Cel mai vechi sat din apropierea acestui deal este Măgura. Astăzi, în localitate trăiesc mai puțin de 40 de oameni, care povestesc foarte vag despre unele istorioare auzite de la predecesorii lor. Pe lângă cele câteva case locuite, se văd multe terenuri agricole prelucrate. Unii locuitori din Pietrosu au terenuri arabile aici, la Măgura, fie de la părinți, fie le-au cumpărat, și pe care cresc diferite culturi. Zic că aici pământul este mai roditor.

Unul din localnici a povestit din amintirile pe care le avea despre satul Măgura, atrăgând atenția la biserica satului de altă dată, care abia de își mai ține pereții. El spune că această biserică ar fi fost ctitorită de Ștefan cel Mare, care pe parcursul secolelor a suferit unele schimbări în arhitectură. Drept dovadă a secolelor pe care le are acest lăcaș este o piatră ce se află în cimitirul satului. Monumentul rămâne pentru localnici un semn că Măgura a fost locuită de oameni credincioși.

În Măgura sunt doar 17 case locuite, iar multe sunt părăsite. Oamenii au început a se muta în satul din vale prin 1975, după cutremurul avut loc pe atunci. La mulți casele s-au surpat, iar riscul ca pământul să fugă la vale era foarte mare. Așa se întâmplă ca satul să rămână fără punct medical, magazin și alte necesități.

Oamenii rămași aici nu vor să-și mai părăsească casele, sunt obișnuiți cu vremea rea, cu strictul necesar și distanța făcută zilnic spre satul Pietrosu, în caz de necesitate.

Mai multe detalii aflați din emisiunea „Natura în Obiectiv”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam