Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
01 Octombrie 2018 | 18:06
O nou traseu turistic - „La Chişcăreni – ACASĂ”
Comuna Chişcăreni din Sângerei a devenit o nouă atracţie turistică în Moldova. Aici a fost lansat traseul „La Chişcăreni – ACASĂ” care descoperă istoria şi locurile frumoase ale localităţii. Principalele puncte de atracţie sunt monumentele istorice din perioada boierului Nicolae Casso, un centru de artizanat şi patru agro-pensiuni, relatează Mesager.
Familia Pupăză nu a stat mult pe gânduri şi a decis să-şi transforme casa părintească într-o pensiune. Proprietarii au renovat spaţiile şi au diversificat serviciile pentru  ca oaspeţii străini să rămână mulţumiţi de condiţiile de cazare.

„Vrem să demonstrăm că păstrăm tradiţiile părinţilor, strămoşilor noștri: revenim la rădăcinile noastre: covorul, cuptorul, vatra, broderiile şi toate lucrurile frumoase pe care le are neamul nostru. De la trei la cinci zile le oferim un sejur cu mâncare tradiţională”, spune Raisa Pupăză.

Alţi trei gospodari din Chişcăreni şi-au propus să dezvolte turismul rural la cel mai înalt nivel.

„Am lansat 20 de locuri de cazare, patru pensiuni, am reabilitat din infrastructura turistică. Am deschis un Centru de tradiţii unde femeile vor ţese, vom confecţiona costumul naţional, vor face lucrul de mâină ca să poată vinde turiştilor”, spune Silvia Țurcanu, Primarul comunei Chișcăreni.

Turiștii vor putea admira împejurimile de la înălțime urcând pe Movila lui Nicolae Casso. Totodată, oaspeţii vor avea parte de plimbări cu trăsurile şi se vor delecta cu bucatele tradiţionale moldoveneşti.

Crearea traseului turistic în comuna Chişcăreni este unul dintre cele 14 proiecte de dezvoltare economică locală realizate de către autorităţile locale şi băştinaşi, implementat de PNUD Moldova  şi susţinut financiar de Guvernul Elveţiei. Suma totală a  proiectului este de 46.000 de dolari.
Postat de: Vasile Cojocari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam