Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
08 Iunie 2018 | 16:50
Sassi di Matera – un orăşel în care oamenii trăiesc în peşteri de peste 9000 ani
Sassi di Matera este un orăşel magnific din sudul Italiei, regiunea Basilicata. Este o localitate renumită pentru casele construite în stâncă, denumite „sassi” şi e o destinaţie perfectă pentru vacanţa de vară.
Sassi di Matera este considerat a fi una dintre cele mai vechi așezări umane din Marea Mediterană, datând din epoca Paleolitică. De-a lungul timpului, peșterile au fost locuite continuu, deși oamenii trăiau în sărăcie lucie, fără electricitate, apă curentă sau instalații de canalizare. Locuitorii nu aveau acces la bunuri și alimente de bază, pentru că nu existau magazine, iar alimentația lor obișnuită era constituită din pâine, ulei, roșii zdrobite și ardei. Mulți localnici dormeau cu animalele lor în condiții neigienice, fapt pentru care a fost răspândită malaria, pe la mijlocul secolului trecut.

În 1993 UNESCO a declarat Sassi di Matera și Bisericile din peșteri ca sit al Patrimoniului Mondial, astfel schimbându-se radical soarta orășelului, în care au dat buzna turiștii curioși din întreaga lume. După aceasta, multe dintre peşterile din Matera au fost restaurate şi transformate în case confortabile, hoteluri şi restaurante elegante.
Postat de: Lina Lungu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam