Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
05 Mai 2015 | 13:40
Stâncile Buteşti – o atracţie pentru turişti (FOTO/VIDEO)
Stânca Buteşti din localitatea cu acelaşi nume, pe la poalele căreia trece şi râuleţul Camenca, a fost sursa de inspiraţie pentru mulţi oameni de artă. De stâncile Buteşti ţin multe întâmplări, istorioare, legende, care pot impresiona pe mulţi vizitatori ai locului şi care au fost descoperite într-o vizită, de echipa emisiunii „Natura în Obiectiv”.
Cheile Butești reprezintă un defileu săpat de râul Camenca, într-un recif cu lungimea de peste 2 km și lățimea de la 50 m, în unele locuri până peste o sută de metri, amplasat la sud de satul Butești, raionul Glodeni.

În perioada sovietică, Alexandru Ianekeivici a studiat stâncile din punct de vedere științific. Astfel, a editat și o broșură despre compoziția calcaroasă a recifului.

„Este o monografie din 1987 despre toltrele Moldovei, și anume toltrele de la Butești. Este o punte de legătură dintre legendele și materialul pur științific care este acolo”, afirmă Gheorghe Ianekeivici, fratele mai mic al lui Alexandru.

Ca și restul toltrelor, reciful calcaros s-a format cu 15-20 milioane de ani în urmă, din schelete de corali, moluște, scoici, alge, animale și organisme marine, care populau apele calde ale Mării Sarmatice și Mării Tortoniene ce acopereau pe atunci nordul Moldovei.

Reciful este înconjurat din două părţi de apele râuleţului Camenca. Este situat pe o suprafață de 110 ha. Râulețul Camenca întretaie șirul de recifi calcaroși. Formațiunea geologică s-a creat, ca și întregul șir de toltre, din bazinul Prutului de Mijloc.

Reciful Buteşti prezintă o mare valoare şi din punct de vedere floristic, aici fiind atestate peste 120 de specii de plante, dintre care multe sunt specii foarte rare, incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova.

Mai multe detalii aflați din emisiunea „Natura în Obiectiv”.
 
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam