Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
22 Noiembrie 2015 | 15:59
Stejarul lui Ştefan cel Mare - cel mai bătrân din Republica Moldova
Are o înălţime de peste 22 de metri, iar pentru a-i cuprinde tulpina, este nevoie de opt sau zece oameni. Legenda spune că la umbra sa s-a odihnit şi domnitorul Ştefan cel Mare. Copacul cu vârsta de peste 700 de ani din Republica Moldova se află în satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti, relatează Radio Moldova Actualităţi.
De o frumusețe și o măreție extraordinară, monument al naturii, menționat pentru prima dată în cronicile anului 1456, Stejarul lui Ștefan cel Mare este cel mai bătrân stejar din țara noastră, dar și din Sud-Estul Europei. De asemenea, pe tot parcursul anului, intrarea în curtea unde se află stejarul este gratuită și accesibilă pentru toți doritorii de a merge pe urmele lui Ștefan cel Mare.

Stejarul uriaș din raionul Șoldănești i-a urmărit pe oștenii lui Ștefan cel Mare când se întorceau cu izbândă din războaie, a fost martorul multor evenimente din viața sătenilor, iar locuitorii din Cobâlea consideră că stejarul lor este unic în lume, deosebit și binecuvântat, mai ales că ghindele sale nu ar fi încolțit niciodată.

Pe de altă parte, cercetătorul științific al Academiei de Științe a Moldovei, Alexei Palancean, spune că s-au strâns mai multe ghinde din acest stejar din care au crescut stejărei.

Biserica de lângă stejar a fost cândva club școlăresc, apoi depozit de grâu, uscătorie de tutun, muzeu al satului. Ulterior, la insistența sătenilor, s-a reamenajat și a fost redeschis lăcașul sfânt, deoarece, de la începuturi, Ștefan cel Mare a construit o bisericuță de lemn în acest loc.

În anul 1986, în cinstea stejarului, a fost organizată prima ediție a Festivalului „La umbra stejarului”, unde se prezentau tradițiile și obiceiurile naționale. Peste doi ani, festivalul a devenit de talie internațională. 
Postat de: Violeta Gorun
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam