Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
04 Aprilie 2017 | 09:00
Top cele mai vechi grădini zoologice din lume
Grădinile zoologice sunt unele dintre cele mai fascinante atracţii din multe oraşe ale lumii. Încă din cele mai veche timpuri, grădinile zoologice au încercat să ofere animalelor un spaţiu apropiat de cel natural, unde necuvântătoarele pot alerga sau interacţiona cu alte animale. Lumea este plină de grădini zoologice, dar noi vă invităm să urmăriţi un top cu cele mai vechi grădini zoo din lume, realizat în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa” de la postul public de televiziune.
Grădina zoologică din Viena a fost fondată în anul 1752 ca menagerie imperială. Este prima grădină zoologică din lume care rămâne și astăzi, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase și mai moderne din lume.

Grădina Zoologică din Paris a  fost deschisă publicului larg în anul 1760. Parcul se întinde pe zeci de hectare şi prezintă animalele într-un ambient cât mai apropiat de cel natural, astfel încât vizitatorii vor avea acces la un adevărat catalog viu al biodiversităţii Terrei.

Grădina zoologică și Aqua-parcul din Madrid au fost deschise în anul 1770 sub numele de Casa del Campo. 

Grădina zoologică din Praga a fost fondată în anul 1881. Aceasta se întinde pe o suprafață de 45 de hectare și găzduiește circa cinci mii de animale, exemplare din 630 de specii, din toată lumea.

Grădina zoologică din Berlin a fost deschisa pentru prima data în 1844 și are peste 35 de hectare. Ea a fost construită ca un dar din partea Regelui Friedrich Wilhelm al IV-lea pentru orașul Berlin. Regele a dăruit animalele din menajeria sa pentru a umple cuștile și habitatele deschise de la grădina proiectată de Peter Lenne.

Grădina zoologică din Basel se întinde pe o suprafață de 13 hectare și a fost fondată în 1874. Instituția atrage anual peste 1,7 milioane de vizitatori străini, ceea ce o face cea mai vizitată atracție turistică din Elveția. Zoo Basel, sau Zolli, cum o alintă elvețienii, se întinde pe o suprafață de 13 hectare și adăpostește un număr total de 6.894 animale din 645 specii.

Grădina zoologică din Copenhaga a fost fondată în anul 1852. Este printre primele grădini zoologice din Europa și, implicit, din lume. Se întinde pe 11 hectare și este cea mai vizitata instituție de profil din Danemarca.

Grădina zoologică din Moscova a fost fondată în anul 1864 de un grup de profesori de biologie din cadrul universității din Moscova. Așezământul moscovit adăpostește un număr total de 8.270 animale din 917 specii.

Grădina zoologică din Roma a fost construită în anul 1908 și, în contrast cu majoritatea grădinilor zoologice europene care au în derulare programe științifice, Grădina Zoo din Roma a rămas credincioasă dezideratului său inițial - de a oferi publicului distracție și relaxare. Se întinde pe o suprafață de peste 12 hectare și a fost ridicată în nordul cartierului Villa Borghese.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam