Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
19 Aprilie 2018 | 11:35
Top oraşe antice – destinaţii pentru vacanţe de neuitat
Deşi comunităţile urbane par a fi o invenţie a societăţii moderne, pe globul pământesc există oraşe mai vechi decât şi-ar fi imaginat cineva, a căror istorie datează de mai mulţi ani chiar şi decât ţara ce le găzduieşte, în prezent. Întemeiate de primii lor locuitori antici, în cele mai înfloritoare locuri ale planetei, câteva dintre ele au supravieţuit până în ziua de azi. Aceste oraşe prezintă nu doar locuri cu o istorie îndelungată, dar şi frumoase destinaţii pentru vacanţe de neuitat.
Iată topul celor mai vechi orașe din lume care merită vizitate:

Damasc, Siria
Considerat cea mai veche capitala locuita a lumii, Damascul are o lunga și interesanta poveste ce începe acum aproape 12.000 de ani.

Ierihon, West Bank
Despre Ierihon se crede ca este unul dintre cele mai vechi, daca nu chiar cel mai vechi oraș cunoscut din lume. Potrivit Bibliei, este primul oraș cucerit de israelieni după peregrinarea de 40 de ani prin pustiu.

Susa, Iran
Construit cu aproape 8.000 de ani înaintea erei noastre, bătrânul oraș iranian a cunoscut vremuri glorioase sub dominațiile babiloniană, ateniană, greacă și persană.

Ierusalim, Israel
Considerat un oraș sfânt în mai multe credințe importante ale planetei, Ierusalimul era cunoscut ca unul dintre cele mai mari centre urbane ale lumii cu secole înainte ca aceste religii să-și aștearnă dogmele pe hârtie sau chiar papirus.

Tyr, Liban
Considerat o adevărată minune a lumii antice, orașul era așezat pe o insula fortificata la țărmul Mediteranei și a reușit de-a lungul vremii să reziste fiecărui atac până când a fost cucerit de Alexandru cel Mare, după un asediu de șapte luni.

Atena, Grecia
Cunoscută pentru Acropole și Pantheon, simboluri ale epocii de aur a democrației ateniene, baza civilizației occidentale, capitala Greciei este locuita de aproximativ 3.400 de ani, având 4 milioane de locuitori, în clipa de față.

 Varanasi, India
Orașul Varanasi, cunoscut și ca Benares în timpul dominației britanice, este un important centru religios și cultural indian, vechi de cel puțin 3.000 de ani.
 
 Lisabona, Portugalia
Orașul a fost distrus aproape în totalitate in 1755 de unul dintre cele mai puternice cutremure ce a lovit vreodată Europa, care a provocat și un tsunami, ucigând sute de mii de locuitori ai orașului.
Lisabona și-a revenit însa repede in urma dezastrului, recâștigându-și titlul de oraș important al Europei, distincție de care se bucură și în ziua de astăzi.

Cholula, Mexico
Probabil cel mai vechi oraș locuit din emisfera vestica, Choloula a fost contemporan cu mult mai celebrul Teotihuacan, Orașul Zeilor. Orașul aflat pe teritoriul Mexicului găzduiește și cel mai mare monument construit vreodată de mâna omului – Marea Piramida din Choloula.

Plovdiv, Bulgaria
Considerat cel de-al doilea oraș al Bulgariei, ca mărime și unul dintre cele mai vechi din Europa, orașul se poate mândri cu 9.000 de ani de activitate urbană neîncetată.

Trecerea timpului și-a spus cuvântul și de-a lungul mileniilor, cele mai multe orașe antice au devenit piatra de fundație pentru noi așezări, au fost îngropate de cataclisme sau șterse de pe fața pământului de războaie necruțătoare.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam