Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
07 Noiembrie 2018 | 10:54
UTA Găgăuzia devine mai atractivă pentru turişti
Primul complex turistic în stil găgăuz din Republica Moldova a fost inaugurat în satul Congaz (Comrat). Pe lângă cele patru case tradiţionale ţărăneşti, cu pereţi de lut şi acoperiş din stuf, complexul etno-turistic „Gagauz Sofrasi” mai dispune de un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil naţional, un mini-hotel, precum şi o sală de festivităţi.
Pentru dezvoltarea și promovarea acestui complex, proprietara a beneficiat de consiliere și de un grant în valoare de 18.500 de euro din partea Uniunii Europene (UE), prin programul SARD, implementat de PNUD.
 
Totodată, a fost lansat şi un sistem energetic ecologic la vinăria „Kara Gani” din orașul Vulcănești. Cu ajutorul unui grant în valoare de 18.270 de euro, obținut din partea UE prin programul SARD, proprietarii vinăriei au procurat și instalat un sistem de energie alternativă format din 70 de panouri solare, invertore și generatoare electrice, care asigură independența energetică a complexului într-o manieră prietenoasă mediului.
 
Tot la Vulcănești a mai fost inaugurat parcul de odihnă amenajat pe malul râului Cahul, albia căruia a fost reabilitată pe o lungime de trei kilometri, la fel cu asistența UE și contribuția autorităților publice locale și regionale în cadrul programului SARD. Pe parcursul multor ani, râul care traversează orașul fusese o amenințare pentru locuitori. Albia lui nu fusese curățată de ani de zile și era înnămolită, de aceea după fiecare ploaie mai zdravănă, râul se umfla și inunda toate gospodăriile din apropiere. Costul total al proiectului de curățare a râului Cahul și amenajare a parcului a fost de 126.942 de euro, dintre care 70.000 de euro au fost oferiți de UE, iar diferența a fost acoperită din bugetul regional și cel al comunității.
 
Finanțat de UE cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD, programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD) își propune să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din Găgăuzia și raionul Taraclia, în vederea dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu. Programul SARD desfăşoară activităţi pentru abilitarea comunităților, reabilitarea infrastructurii sociale, promovarea cooperării intercomunitare și implementarea inițiativei europene de dezvoltare rurală LEADER în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam