Loading
ro ru en
Vacanţe
Loading
22 Octombrie 2017 | 14:24
Wroclaw, oraşul polonez renăscut din propria cenuşă
A reuşit să renască din propria cenuşă ca pasărea Phoenix, iar astăzi este considerat centrul artei poloneze. Fiecare părticică a oraşului Wroclaw din Polonia ascunde o poveste care aşteaptă să fie descoperită. Construit în Evul Mediu pe 12 insule, capitala Sileziei Inferioare mai este numit oraşul pădurilor, al parcurilor, dar şi al piticilor, al căror număr nu este cunoscut cu exactitate. Anual, metropola este vizitată de aproape patru milioane de turişti. Mai multe detalii aflaţi în reportajul realizat de Moldova 1.
Chiar dacă a fost distrus aproape în totalitate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oraşul a reuşit să renască din propria cenuşă devenind o emblemă a istoriei poloneze. Wroclaw, cu centrul său vechi, reconstruit pe 12 insule și străbătut de peste 100 de poduri, caută să-și spună poveștile, dar și să le asculte pe ale altora. În inima orașului se află Piaţa Centrală, mărginită de vechi clădiri cu arhitectură deosebită, refăcute şi consolidate, după bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Universitatea din Wroclaw, Vechea Primărie şi Muzeul de Artă - sunt doar câteva dintre atracţiile oraşului. Dacă piaţa veche este inima Wroclaw-ului, Insula Catedralei poate fi considerat sufletul acestuia.

„Ne aflăm pe fundalul panoramei celei mai vechi părţi a oraşului, insula Tumski, de aici oraşul a început să se extindă. Wroclaw are 44 de castele şi mai este numit şi mică Veneţie. Pe insulă nu este electricitate, doar lămpile cu gaz  luminează oraşul noaptea. Vizitatorii pot face o plimbare pe râul Oder pentru a admira împrejurimile”, spune reprezentanta administrației mareșalului, Aleksandra Mirowska. 

Anual, oraşul este vizitat de aproape patru milioane de turişti. Autorităţile din regiune încurajează organizaţiile non-profit, dar şi oamenii să se bucure și să creeze, nu doar în muzee și la teatre.

„Din buget alocăm anual peste 600 de mii de zloţi pentru promovarea turismului şi acţiuni adiacente. Organizăm concursuri de finanţare, la care participă organizaţiile non-guvernamentale, care vin cu diferite măsuri şi proiecte. Oamenii din Silezia Inferioară au posibilitatea să voteze aceste proiecte. De doi ani practicăm această măsură care s-a dovedit a fi eficientă”, spune reprezentanta administrației mareșalului, Agnieszla Kowol. 

Wroclaw este al patrulea cel mai mare oraş din Polonia, cu o populaţie de peste 630 mii locuitori.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam